Inclusieve speeltuin Noordse Park


Project details

OPDRACHTGEVER       NOORDSE PARK
FUNCTIE                        INCLUSIEVE SPEELTUIN
PERIODE                        09/2020 - ONGOING
LOCATIE                        UTRECHT
OPPERVLAKTE              4500 M2

Speeltuin Noordse Park heeft via de samenspeelsubsidie vanuit Gemeente Utrecht de kans gekregen om zich te ontwikkelen tot een inclusieve speeltuin.


Masterplan met gefaseerde realisatie.

Totaalplan


Het totaalplan heeft als hoofddoel het creëren van een natuurlijke speelomgeving voor alle kinderen, met en zonder beperking.

Hieronder zie je het schetsontwerp van het masterplan, waarin de uiteindelijke visie van de speeltuin te zien is.

Voor gedetailleerdere plattegronden en meer informatie:
>KLIK HIER


Gefaseerde realisatie

Het is een ambitieus masterplan, dat behapbaar wordt gemaakt door gefaseerde realisatie.

Er wordt uitgegaan van drie uitvoeringsfases:
• uitvoeringsfase 1: 1 jaar
• uitvoeringsfase 2: 5 jaar
• uitvoeringsfase 3: 10 jaar

De aanvraag voor de toegankelijkheidssubsidie ‘Samen Spelen’ van gemeente Utrecht wordt besteed aan uitvoeringsfase 1, waarbij de nadruk komt te liggen op het maken van de basis van het totaalplan met extra aandacht op de toegankelijkheid van de huidige faciliteiten en speelobjecten. Afgekeurde speeltoestellen zijn vervangen. Ook is ervoor gekozen om het schaduwprobleem in het gedeelte bij Lagenoord-zijde aan te pakken, omdat men bij vegetatie te maken heeft met een lange ontwikkelingsperiode [vooral bij het creëren van schaduwbomen].

Verbetering entree algemene ruimtes


Rolstoeltoegankelijk

Het belangrijkste doel was het drempelvrij maken van het hoofdgebouw, waarin ook de toiletten zich bevinden. Het hele gebied rondom deze ingangen is in z'n geheel verhoogd.
Ook zijn er paden gelegd naar speeltoestellen om deze toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers.


Akoestieke vindbaarheid voor visueel beperkten

Naast het rolstoeltoegankelijk maken van het gebouw is er een overkapping geplaatst bij de hoofdingang. Naast de praktische reden bij regenval heeft deze overkapping ook een functie binnen de vindbaarheid voor visueel beperkten. De akoestische eigenschappen zorgen ervoor dat de entree gemakkelijker vindbaar is voor deze doelgroep.


enorm hoogteverschil rondom gebouw opvullen tot binnen en buiten gelijkvloers.

functionele overkapping verbetert tegelijkertijd de akoestische vindbaarheid van de entree van het hoofdgebouw.
Inclusieve speelomgeving ‘Noordse Park’Inclusieve speelomgeving ‘Noordse Park’

voor & na


Paden

In de bestaande situatie mondde het hoofdpad, dat zigzaggend door het terrein loopt, uit in een open betegeld plein. Hierdoor was de ingang van het hoofdgebouw, de toiletten en de ingang van de speeltuin aan de Lagenoord zijde moeilijk vindbaar.

Dit probleem is opgelost door het hoofdpad door te trekken tot de hoofdingang van het gebouw, door deze middels een orthogonale structuur te verlengen tot de ingang vanuit Lagenoord en te verbinden met de toiletten. Zo kan iedereen zijn weg naar de algemene functies beter vinden.

Beplanting

Door de paden te omkaderen met beplanting, wordt de structuur benadrukt. Hierdoor worden er automatisch natuurlijke geleidelijnen gecreërd. Als de beplanting volgroeit is, dient deze tevens als fysieke leuning.

Naast de visuele begeleiding biedt de beplanting ook ondersteuning via reuk en gehoor. Het type beplanting is in het gehele terrein gekoppeld aan functie en er is rekening gehouden met ieder jaargetijde.

Ook wordt het entreegebied gevuld met bomen die op lange termijn schaduw creëren voor de hete zomerdagen wanneer het pierenbad populair is in de wijde omgeving.

 
noordse park plgr – bestaandnoordse park plgr – UF1
 

bestaand & nieuw


Automatische poort

De entree bij Lagenoord was erg ontoegankelijk. Er was één smal hoog hek dat vaak dicht was in verband met weglopende kinderen.

Om dit aangenamer te maken is er een tweede hek geplaatst binnen het terrein. Dit lage hek blijft dicht tegen weglopende kinderen, zodat het hoge hek aan het rand van het terrein open kan blijven tijdens openingstijden. Hierdoor is deze entree ontvankelijker. Daarnaast is het hek geautomatiseerd met een drukknop aan weerszijden, zodat zowel ouders met kinderwagens als rolstoelgebruikers het hek gemakkelijk kunnen openen.

voor


hoge en smalle poort die altijd dicht was

na


lage poort met automatisch knop

Speeltuin Noordse Park is een beheerde speeltuin voor en door de buurt. Het is een actieve groene plek waar vaak activiteiten worden georganiseerd. Een grote groep vrijwilligers maakt deze plek tot leven. Bij de gefaseerde transformatie tot inclusieve speelomgeving wordt deze groep zoveel mogelijk betrokken, om zo het hele proces leuk en leerzaam te maken. We doen het samen!

Kijkje in het realisatieproces

Veel mensen voelen zich betrokken bij de plek en brengen graag hun steentje bij. De kracht van deze community zetten we in bij het realisatieproces.
Van inbreng bij de tekentafel tot het gezamenlijk neerleggen van de laatste steen. De positieve samenhorigheid van deze plek maakt dit een bijzonder project.


Inclusieve speelomgeving ‘Noordse Park’Inclusieve speelomgeving ‘Noordse Park’

voor & na