Inclusieve speeltuinen

Let's show them your superpowers!


Bij inclusieve ontwerpen voor kinderen denken we niet in de beperkingen die ze hebben,
maar juist in hun superkrachten die ervoor zorgen dat ze een stapje voor hebben op de rest.


Inclusieve speeltuinen

Bij een (inclusieve) speeltuin denkt men vooral aan de speeltoestellen, maar een speeltuin is meer dan alleen dat. Waar de meeste speeltuinontwerpers zich voornamelijk richten op de speeltoestellen, vinden wij het gebied er omheen net zo belangrijk. De problematiek van de huidige inclusieve speeltuinen zit voornamelijk in de oriëntatie, samenspel en uitdaging.

Als kinderen zich geen zorgen meer hoeven te maken hoe ze van het ene speeltoestel naar het andere komen, worden ze veel minder geremd in hun spel. Door een goede basis te leggen met een makkelijke oriëntatie en door de angst bij kinderen weg te nemen dat ze zich pijnlijk kunnen bezeren, wordt de zelfredzaamheid verhoogd.

Dat kinderen met een beperking per se aangepaste speelobjecten nodig hebben om te kunnen spelen, is een misverstand. Ieder kind houdt van het normale spel en wil ontdekken en uitgedaagd worden. Sommige kinderen hebben alleen wat meer houvast nodig dan anderen. Daarom baseren wij onze ontwerpen op de leercurve van het kind en creëren we een omgeving waarbij het spel opgebouwd wordt van ondersteunend naar zelfstandig. Kinderen van hetzelfde niveau (met en zonder beperking) spelen hierdoor automatisch samen, waardoor samenspel wordt gestimuleerd.

Ook het overmatig veilig maken is een veelvoorkomende fout. De uitdaging in het spel gaat hierdoor snel verloren. Tenslotte staan wij voor het integreren van de natuur, vanwege het positieve effect op kinderen tijdens spel.

Onze inclusieve speeltuinen zien eruit als hele normale speeltuinen waaraan bijna niet te zien is dat het is ontworpen. Een groen en natuurlijk speellandschap waarin alle kinderen zelfstandig de weg kunnen vinden, uitgedaagd worden en samen kunnen spelen.Interesse?