Inclusieve speeltuin Noordse Park
Project details
FUNCTIE INCLUSIEVE SPEELTUIN
PERIODE 09/2020 - ONGOING
LOCATIE UTRECHT
OPPERVLAKTE 4500 M2
Goal
Speeltuin Noordse Park heeft via de samenspeelsubsidie vanuit Gemeente Utrecht de kans gekregen om zich te ontwikkelen tot een inclusieve speeltuin.
Solution
Masterplan met gefaseerde realisatie.
Totaalplan
Hieronder zie je het schetsontwerp van het masterplan, waarin de uiteindelijke visie van de speeltuin te zien is.
Gefaseerde realisatie
Het is een ambitieus masterplan, dat behapbaar wordt gemaakt door gefaseerde realisatie.
Er
wordt uitgegaan van drie uitvoeringsfases:
• uitvoeringsfase 1: 1 jaar
• uitvoeringsfase 2: 5 jaar
• uitvoeringsfase 3: 10 jaar
De aanvraag voor de toegankelijkheidssubsidie ‘Samen Spelen’ van gemeente Utrecht wordt besteed aan uitvoeringsfase 1, waarbij de nadruk komt te liggen op het maken van de basis van
het totaalplan met extra aandacht op de toegankelijkheid van de huidige faciliteiten en speelobjecten. Afgekeurde speeltoestellen zijn vervangen. Ook is ervoor gekozen
om het schaduwprobleem in het gedeelte bij Lagenoord-zijde aan te pakken, omdat men bij vegetatie te maken heeft met een lange ontwikkelingsperiode [vooral bij het creëren van schaduwbomen].
Fase 1
FOCUS
• Toegankelijkheid faciliteiten en speelobjecten verbeteren
• Schaduw creëren
Fase 2
FOCUS
• Vervanging oude speelobjecten
• Speel- en rustgebieden aanpakken
Fase 3
FOCUS
• Onderzoek speelwaarde
• Nieuwe resultaten implementeren
• Verfijnen speelterrein
Verbetering entree algemene ruimtes
Rolstoeltoegankelijk
Het belangrijkste doel was het drempelvrij maken van het hoofdgebouw, waarin ook de toiletten zich bevinden. Het hele gebied rondom deze ingangen is in z'n geheel verhoogd.
Ook zijn er paden gelegd naar speeltoestellen om deze toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers.
Akoestieke vindbaarheid voor visueel beperkten
Naast het rolstoeltoegankelijk maken van het gebouw is er een overkapping geplaatst bij de hoofdingang. Naast de praktische reden bij regenval heeft deze overkapping ook een functie binnen de vindbaarheid voor visueel beperkten. De akoestische eigenschappen zorgen ervoor dat de entree gemakkelijker vindbaar is voor deze doelgroep.
voor & na
Paden
In de bestaande situatie mondde het hoofdpad, dat zigzaggend door het terrein loopt, uit in een open betegeld plein. Hierdoor was de ingang van het hoofdgebouw, de toiletten en de ingang van de speeltuin aan de Lagenoord zijde moeilijk vindbaar.
Dit probleem is opgelost door het hoofdpad door te trekken tot de hoofdingang van het gebouw, door deze middels een orthogonale structuur te verlengen tot de ingang vanuit Lagenoord en te verbinden met de toiletten. Zo kan iedereen zijn weg naar de algemene functies beter vinden.
Beplanting
Door de paden te omkaderen met beplanting, wordt de structuur benadrukt. Hierdoor worden er automatisch natuurlijke geleidelijnen gecreërd. Als de beplanting volgroeit is, dient deze tevens als fysieke leuning.
Naast de visuele begeleiding biedt de beplanting ook ondersteuning via reuk en gehoor. Het type beplanting is in het gehele terrein gekoppeld aan functie en er is rekening gehouden met ieder jaargetijde.
Ook wordt het entreegebied gevuld met bomen die op lange termijn schaduw creëren voor de hete zomerdagen wanneer het pierenbad populair is in de wijde omgeving.
bestaand & nieuw
Automatische poort
De entree bij Lagenoord was erg ontoegankelijk. Er was één smal hoog hek dat vaak dicht was in verband met weglopende kinderen.
Om dit aangenamer te maken is er een tweede hek geplaatst binnen het terrein. Dit lage hek blijft dicht tegen weglopende kinderen, zodat het hoge hek aan het rand van het terrein open kan blijven tijdens openingstijden. Hierdoor is deze entree ontvankelijker. Daarnaast is het hek geautomatiseerd met een drukknop aan weerszijden, zodat zowel ouders met kinderwagens als rolstoelgebruikers het hek gemakkelijk kunnen openen.
voor
hoge en smalle poort die altijd dicht was
na
lage poort met automatisch knop
Speeltuin Noordse Park is een beheerde speeltuin voor en door de buurt. Het is een actieve groene plek waar vaak activiteiten worden georganiseerd. Een grote groep vrijwilligers maakt deze plek tot leven. Bij de gefaseerde transformatie tot inclusieve speeltuin wordt deze groep zoveel mogelijk betrokken, om zo het hele proces leuk en leerzaam te maken. We doen het samen!
Kijkje in het realisatieproces
Veel mensen voelen zich betrokken bij de plek en brengen graag hun steentje bij. De kracht van deze community zetten we in bij het realisatieproces.
Van inbreng bij de tekentafel tot het gezamenlijk neerleggen van de laatste steen. De positieve samenhorigheid van deze plek maakt dit een bijzonder project.
voor & na
Openings
tijden
Wil je zelf een kijkje gaan nemen? Wees welkom:
MA | - |
DI - VR | 10:00 - 17:00 |
ZA | 12:00 - 17:00 |
ZO | 10:00 - 17:00 |
Projectfase
De beplanting is zojuist geplaatst en mag gaan groeien. De focus ligt nu op het afronden van de overige onderdelen en dan is fase 1 compleet!